Další informace o RAW a odpovědi na časté dotazy
>
Slazení raw:
Výběrem "slazení" - sirupu si určíte při objednávce sami v jaké kvalitě chcete dezert mít.
Agáve sirup = raw Složení: 100% zahuštěná šťáva z rostliny Agáve z ekologického zemědělství. Bez konzervantů.
Čekankový sirup = low carb(nízký GI): Složení: extrakt z kořene čekanky (min. 98%), zvlhčující látka glycerol, karamel, sukralóza (0,01%)
Zdobení dortů
Ovocné dorty mají různé zdobení. Každý dort je originál. Nemusí být nazdobený, tak jak ho vidíte na fotografiích.
Čerstvé ovoce používám převážně v aktuálním období, kdy je jeho sezóna. Ze zkušenosti vím, že každé ovoce má jinou trvanlivost. Hodně záleží, kam a kdy je předáván.
Jedlé živé květy nebo lístky rostlin dávám na dorty, když se předávají ve stejný den. Při předání další den jsou zvadlé a není to hezké. Co se týká tohoto zdobení pro provozovny záleží na obsluze. Zdobení živými lístky nebo květy je hezké, ale je potřeba se v provozovně o to starat. Není mi moc příjemné, když mi v cukrárně naservírují zákusek a ten má zvadlé lístky.
Velikost dortů/dezertů
Menší klínek/dezert je lepší než velký. RAW jsou hodně syté a proto menší je lepší. Vychutnáte si ho a dodá vám pocit nasycenosti a uspokojí vaše chuťové buňky. Velký vás může příště odradit při výběru mezi RAW a klasikou😉 Vlastní zkušenost.
Jsem také zastánce jednopatrových RAW dortů z výše uvedených důvodů. Pokud "patrový", tak je, z mého pohledu, vhodné využít patrový servírovací podnos, kde jsou malé minidortíky.
Proč jsem používala kryty v chladících vitrínách ve své bývalé provozovně
Protože díky krytům dezerty zůstávaly vláčné a nevysychaly. Sice se stávalo, že byly někdy zamlžené, ale kvalita pro mě byla a je na prvním místě.
Často se mě ptáte:
❓ Můžu si dát Vaše dorty do mrazáku?
Ano, je to možné. Jen nedoporučuji dávat do mrazáku raw čokobanán, protože jsou v něm kousky čerstvého banánu. Všechny ostatní raw, které dělám je možné dát zamrazit. Samozřejmě bez zdobení.
❓Jaká je trvanlivost dortů?
Záleží na tom, o jaký se jedná druh. Raw dezerty(dorty) mají datum spotřeby od 2 dní výš dle složení. Mám vyzkoušeno a potvrzeno od mých zákazníků, že druhý nebo třetí den jsou ještě chutnější. Je to tím, že suroviny se dokonale propojí a chuť je vynikající. Informace o složení a datumu trvanlivosti přikládám k objednávce.
❓Jaká je velikost dortů, dezertů?
U dortu je uvedena celková váha. Uvádím váhu dortu bez zdobení, protože zdobím dorty téměř vždy jinak.
Malé dorty jsou váhově polovinou velkých. Průměr velkého dortu je 24cm a průměr malého 18-20cm. Dezerty jsou krájeny na 16/20/40 kusů. Tzn. Váhově velký dort=16/20/40 kusů dezertů.
Počet kusů dezertů si určujete při objednávce. Víc kusů = menší velikost dezertů.
❓Používáte čerstvé ovoce?
Ovoce používám čerstvé i mražené. Co se týká čerstvého, výjimečně ale spíš nerada používám na zdobení čerstvé ovoce, pro které není aktuální jeho období. Čerstvé ovoce mimo aktuální sezonu je bez chuti. Např. v zimním období využívám sušené ovoce nebo ořechy a semínka.
❓Jak dlouho dopředu je potřeba si udělat objednávku?
1 den dopředu do 12:00 hodin si můžete objednat raw dort.
❓Doklad mi vystavíte?
Samozřejmě. Mám schválenou výrobnu a jsem OSVČ. Nejsem plátce DPH.
❓ Kde si můžu objednávku vyzvednout?
Mám malou výrobnu v Luhačovicích. Vyzvednutí nebo dovoz je individuální. Je to na osobní domluvě.
❓Chystáme se do Luhačovic na pobyt. Je možné si u Vás objednat dort?
Ano, je to možné. Pokud ho chcete ke kafíčku na Vaše ubytování, tak Vám dort přivezu. Pokud si chcete dort odvézt domů, doporučuji si vzít sebou chladící tašku nebo dortovou přenosnou krabici. V tropických dnech ale tento převoz moc nedoporučuji, pokud není kvalitní chlazení.
❓Dodáváte i do kaváren?
Ano, je možné se osobně domluvit i na dodávkách do těchto provozoven.
❓Jaké alergeny obsahují raw dorty?
Vesměs ořechy, u některých druhů je sezam. Je možné udělat raw dort i bez alergenu, tzn. bez ořechů.
❓Jaké používáte sladidla?
Datle, med, čekankový sirup nebo raw agáve tmavý.